poniedziałek, 23 lutego 2015

WANTED - PRZEPIS NA BATONY OWSIANE


Dzisiaj FANTASTYCZNY przepis na turbodoładowanie z zabarwieniem mocno humorystycznym :)
Mam nadzieje, że taka inna forma "podania" prostego przepisu przypadnie Wam do gustu :)




POSZUKIWANY ZA

- wstrzykiwanie swym ofiarom mega dawki endorfin, głównie za sprawą swojego wspólnika - czekolady

- ukrywanie w swym zanadrzu mega dawki tajnej broni SSO (Służb Specjalnie Odchudzających) tj. błonnika

- udział w nielegalnych akcjach podnoszenia poziomu cukrów we krwi z efektem długotrwałym

- wcielanie małoletnich (orzeszków, rodzynek, ziarenek słonecznika) do składu szajki BATON 

UWAGA: Mimo pozornego wyglądu, silnie uzależnia nawet przy pierwszym spotkaniu z potencjalną ofiarą!


RYSOPIS

1,5 szklanki płatków owsianych lub musli
3/4 szklanki dowolnych zmielonych orzechów
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka ryżu preparowanego (opcjonalnie)

4 łyżki miodu
4 łyżki cukru
150 g masła
aromat waniliowy

Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady, łyżka masła

Płatki owsiane przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 8 - 10 min. Po tym czasie dodać do nich wiórki kokosowe i prażyć kolejne 5 min. Wyciągnąć blaszkę z płatkami do ostudzenia.



Masło, miód i cukier stopić w rondelku. Dodać aromat waniliowy.

Do miski wsypać płatki owsiane z wiórkami kokosowymi, zmielone orzechy, ryż preparowany i stopione masło z cukrem i miodem. Wymieszać całość za pomocą łyżki. Przełożyć ciasto na blaszkę wyłożoną sreberkiem. Ciasto mocno "ubić" na blaszce, włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 25 minut.



Gotowego batona odstawić do ostygnięcia. W między czasie stopić pokruszoną tabliczkę czekolady z łyżką masła i posmarować nią ciasto.

Pokroić ciasto na dowolnej wielkości batoniki.

ZNAKI SZCZEGÓLNE



Może zawierać śladowe ilości orzechów, rodzynek, pokrojonych drobno suszonych śliwek, żurawiny bądź nawet kawałki czekolady.


NAGRODA

MOŻLIWOŚĆ SCHRUPANIA SCHWYTANEGO









18 komentarzy:

  1. Melduję :) Detektyw Małgosia na posterunku, ekwipunek pełny bojowy.

    Dzisiaj wybieram się na akcję, kierunek kuchnia - współrzędne: lewy róg pomieszczenia znajdującego się po mojej prawej stronie, cel - lodówka.

    Pora już późna, przekładam akcję do jutra.

    W tył zwrot i do łóżka odmaszerować.

    Jutro akcji ciąg dalszy.

    Jestem już coraz bliżej rozwiązania, podejrzany już namierzony !!

    Jutro będę mówić szyfrem. .,,- 2g5d :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że detektywowi Małgosi udało się wytropić i złapać szajkę BATON :)

      Usuń
  2. Cudownie wyglądaja , co można dodać zamiast orzechów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechy można zastąpić ziarnami słonecznika, dyni, sezamu lub dodać po prostu więcej płatków owsianych bądź gotowego musli.

      Usuń
  3. Ale fajne !!! Ciekawe jak smakuje - bo ja pochłaniam wszystko co słodkie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie:-) świetny pomysł na przekaz przepisu:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, z pewnością go wypróbuję, bo wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. hahahahahah, nie mogę się pozbierać! :D
    to znaczy:
    Zgłoszenie przyjęto. Poszukiwany zapowiada się smakowicie.
    Do odbioru.

    OdpowiedzUsuń
  7. Powiem Ci, że wyglądają obłędnie :) wyszły Ci tak jakbyś je wyciągnęła z opakowania z fit batonami ;d a opis jest obłędny hah ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. Też czasem robię ale przepis inny bo na odżywce b. Te są bez i wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Poszukiwany zostanie znaleziony i zostanie pociągnięty do odpowiedzialności!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie bym go zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super te batony, koniecznie musze wypróbować:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciągle czytam o zdrowych batonach własnej produkcji, więc w końcu czas się zabrać za ich zrobienie! Dołączam do fanów :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają obłędnie, chyba też muszę ich poszukać w swojej kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super pychotka muszę wypróbować kiedyś

    OdpowiedzUsuń
  15. Ojej, ale mi smaka narobiłaś. Teraz będę krążyć wokół podejrzanych :D.

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny wpis, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

 
Serwisy, blogi i sklepy biegowe