poniedziałek, 9 lutego 2015

CIASTECZKA IMBIROWE - nie tylko na zimę!


Ciasteczka w słodkiej otoczce z cukru, które kryją ostrą nutę. Niby korzenne ciasteczka, niby świąteczne, ale w porównaniu do tradycyjnych pierniczków, wyróżnia je bardzo wyrazisty smak. To właśnie ciastka imbirowe.  

Ciastka jak najbardziej FIT, dzięki prozdrowotnemu działaniu imbiru.



Przygotuj:


2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki brązowego cukru
200 g masła lub margaryny do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki imbiru w proszku
2 łyżki świeżego tartego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1 płaska łyżeczka cynamonu

biały cukier do optaczenia ciasteczek


Sposób przyrządzenia:


Rozpuść masło w rondelku. Zdejmij z ognia i dodaj imbir w proszku, świeży imbir, cynamon, goździki i cukier. Zamieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Do ostygniętej masy maślanej dodaj jajko i żółtko. Ponownie dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

Mąkę przesiej razem z sodą.

Do miski z mąką powoli wlewaj ostygniętą masę maślaną i mieszaj za pomocą łopatki do czasu uzyskania plastycznej masy.

Gotowe ciasto włóż na godzinę do lodówki.


Formuj w dłoniach niewielkie ciasteczka. Obtocz każde w białym cukrze i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 30 min.




Smacznego!


12 komentarzy:

  1. ojj tak muszą być pyszne! i wyglądają na mięciutkie w środku :) jak tylko znajdę chwilę czasu wreszcie żeby coś upiec to wykorzystam przepis :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że przepis "pyszny" a imbir przekonuje mnie wieloma zaletami - wypróbuję z pewnością :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie :) Szkoda, że nie mam piekarnika bo bym upiekła kilka :) A masz jakieś przepisy na zdrowe łakocie bez pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają super. Szkoda, że ja nie mam talentu do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  5. musza być przepyszne bo wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepysznie! Ciekawa jestem, czy wyjdą z mąki bezglutenowej, może zrobię mamie na próbę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie musze zrobić!:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają smakowicie, niestety nie przepadam za imbirem. Może z cynamonem bym spróbowała?

    OdpowiedzUsuń
  9. Imbir całkiem dobry, tylko strasznie drogi :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszą być przepyszne. Aż mam ochotę zaraz je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja czasami pomijam herbatę z imbirem ;)

    OdpowiedzUsuń

 
Serwisy, blogi i sklepy biegowe