Ciasteczka w słodkiej otoczce z cukru, które kryją ostrą nutę. Niby korzenne ciasteczka, niby świąteczne, ale w porównaniu do tradycyjnych pierniczków, wyróżnia je bardzo wyrazisty smak. To właśnie ciastka imbirowe.
Ciastka jak najbardziej FIT, dzięki prozdrowotnemu działaniu imbiru.
Przygotuj:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki brązowego cukru
200 g masła lub margaryny do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki imbiru w proszku
2 łyżki świeżego tartego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1 płaska łyżeczka cynamonu
biały cukier do optaczenia ciasteczek
Sposób przyrządzenia:
Rozpuść masło w rondelku. Zdejmij z ognia i dodaj imbir w proszku, świeży imbir, cynamon, goździki i cukier. Zamieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Do ostygniętej masy maślanej dodaj jajko i żółtko. Ponownie dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
Mąkę przesiej razem z sodą.
Do miski z mąką powoli wlewaj ostygniętą masę maślaną i mieszaj za pomocą łopatki do czasu uzyskania plastycznej masy.
Gotowe ciasto włóż na godzinę do lodówki.
Formuj w dłoniach niewielkie ciasteczka. Obtocz każde w białym cukrze i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 30 min.
Smacznego!
ojj tak muszą być pyszne! i wyglądają na mięciutkie w środku :) jak tylko znajdę chwilę czasu wreszcie żeby coś upiec to wykorzystam przepis :)!
OdpowiedzUsuńWidzę, że przepis "pyszny" a imbir przekonuje mnie wieloma zaletami - wypróbuję z pewnością :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :) Szkoda, że nie mam piekarnika bo bym upiekła kilka :) A masz jakieś przepisy na zdrowe łakocie bez pieczenia?
OdpowiedzUsuńWyglądają super. Szkoda, że ja nie mam talentu do pieczenia.
OdpowiedzUsuńmusza być przepyszne bo wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Ciekawa jestem, czy wyjdą z mąki bezglutenowej, może zrobię mamie na próbę :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie musze zrobić!:-)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie, niestety nie przepadam za imbirem. Może z cynamonem bym spróbowała?
OdpowiedzUsuńImbir całkiem dobry, tylko strasznie drogi :D
OdpowiedzUsuńMuszą być przepyszne. Aż mam ochotę zaraz je zrobić.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJa czasami pomijam herbatę z imbirem ;)
OdpowiedzUsuń