piątek, 9 stycznia 2015

Proste, pyszne i szybkie muffinki z białej czekolady


Lubię piec, poznawać nowe smaki i rozpieszczać nimi bliskich. Ostatnio wpadł mi ręce przepis na muffinki z białej czekolady i na drugi dzień wszyscy w moim domu się nimi zajadali. Zachwyciły smakiem każdego, bez wyjątku. Puszyste, oblane białą czekoladą i po prostu pyszne - czego chcieć więcej?

Mnie urzekła zwłaszcza prostota ich wykonania. Przygotowujesz składniki mokre i suche. Łączysz je ze sobą za pomocą łyżki i ciasto gotowe!


Składniki MOKRE:


2/3 szklanki mleka
3/4 kostki masła
1 tabliczka białej czekolady

Składniki SUCHE: 

1,5 szklanki mąki
2.3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 roztrzepane jajka

Sposób przyrządzenia:

Składniki mokre: mleko, masło i połamaną w kostki czekoladę podgrzewamy w rondelku do momentu roztopienia się składników. Następnie ściągamy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.

Do wystudzonej masy dodajemy dwa roztrzepane jajka.

Składniki suche: przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodajemy cukier i cukier waniliowy.

Wlewamy składniki mokre do suchych i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki do połączenia składników.


Gotowym ciastem napełniamy papiloty na muffinki do 3/4 wysokości i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25-30 min.



Moje rady: 

Rozpuść tabliczkę białej czekolady z dwoma łyżkami śmietany i posmaruj upieczone babeczki.

Lubisz bakalie - dodaj do gotowego ciasta garść rodzynek bądź żurawiny.



 Smacznego!


4 komentarze:

  1. o mniam mniam:) wyglądaja smakowicie! Kiedys sie skusze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie :) Nawet dzidzia zadowolona :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam białą czekoladę, a Ciebie za ten wpis nienawidzę! ;p Żarcik, żarcik :) I moją dietę szlag trafił. Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń

 
Serwisy, blogi i sklepy biegowe