Mnie urzekła zwłaszcza prostota ich wykonania. Przygotowujesz składniki mokre i suche. Łączysz je ze sobą za pomocą łyżki i ciasto gotowe!
Składniki MOKRE:
2/3 szklanki mleka
3/4 kostki masła
1 tabliczka białej czekolady
Składniki SUCHE:
1,5 szklanki mąki
2.3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 roztrzepane jajka
Sposób przyrządzenia:
Składniki mokre: mleko, masło i połamaną w kostki czekoladę podgrzewamy w rondelku do momentu roztopienia się składników. Następnie ściągamy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
Do wystudzonej masy dodajemy dwa roztrzepane jajka.
Składniki suche: przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Wlewamy składniki mokre do suchych i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki do połączenia składników.
Moje rady:
Rozpuść tabliczkę białej czekolady z dwoma łyżkami śmietany i posmaruj upieczone babeczki.
Lubisz bakalie - dodaj do gotowego ciasta garść rodzynek bądź żurawiny.
Smacznego!
o mniam mniam:) wyglądaja smakowicie! Kiedys sie skusze!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :) Nawet dzidzia zadowolona :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńabsolutnie cudowne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam białą czekoladę, a Ciebie za ten wpis nienawidzę! ;p Żarcik, żarcik :) I moją dietę szlag trafił. Świetny przepis!
OdpowiedzUsuń