poniedziałek, 26 stycznia 2015

Miłość z wzajemnością! O czekoladzie!

Jest godzina 12.00. Siedzisz z pół otwartymi oczami w pracy, nie wiedząc co się wokół Ciebie dzieje. Odpuść sobie kolejną kawę na rzecz...kilku kostek ciemnej czekolady.


Nie dużo, bo już kilka kostek ciemnej czekolady może wprowadzić nas w stan ekstazy. 

Oto kilka powodów usprawiedliwiających naszą słabość do czekolady.

Poprawia nastrój

Kakao zawarte w czekoladzie pobudza wydzielanie endorfin - hormonu szczęścia.

Energia

Czekolada daje nam super kopa "zdrowej" energii. Zawiera w swoim składzie kofeinę, teobrominy i jest najbogatszym źródłem przeciwutleniacza - epikatechiny, pobudzającej do działania nasze komórki.




Mózg

Czeka Cię ciężki egzamin? Wypij wcześniej gorącą czekoladę. Wspomniana wcześniej epikatechina wspomaga ukrwienie mózgu i pamięć krótkotrwałą. 


Serce

Regularne jedzenie gorzkiej czekolady obniża ciśnienie krwi i zmniejsza o 1/3 ryzyko zawału serca. 
Warto dodać, że zawarta w czekoaldzie fenyloetyloamin wprowadza nas w stan, w którym czujemy się jak w pierwszym etapie zakochania.

Waga

Badania donoszą, że osoby które jedzą ciemną czekoladę są szczuplejsi od tych, którzy jej nie jedzą. Być może to dlatego, że zamieniają ją innymi  mniej zdrowymi przekąskami zawierającymi przede wszystkim tłuszcze trans.

Ciekawość to pierwszy krok do piekła, ale czy wiesz, że...?

Największa wyprodukowana tabliczka czekolady ważyła 5 792 i pół kilograma i zrobiono ją w Alfreton, Derbyshire, UK.

400 tyle ziaren kakaowca potrzeba do wytworzenia jednej tabliczki czekolady.

Biały nalot na czekoladzie nie świadczy o jej nieświeżości. Tworzą go wytrącające się cząsteczki tłuszczu z czekolady.


Aztekowie używali ziaren kakaowca jako waluty np. 1 pomidor = 1 ziarno, awokado = 3 ziarna.



9 komentarzy:

  1. Pamiętam, że kiedyś w Niemczech kupiłam czekoladę Scho-Ka-Kola (połączenie kofeiny z kawy i z orzeszków kola)- miała pobudzać ale nie zauważyłam efektu. Chyba jestem uodporniona na kofeinę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chymm ja uwielbiam czekoladę;) Niestety mleczna... Gorzka mi nie przejdzie. choć ostatnio koleżanka zachwalała gorzką z solą... podobno smak bajka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jakoś nie nie przepadam za słodkim, zawsze wolałam fastfoody i chipsy.. ale zauważam, że po odstawieniu ich zaczyna mnie ciągnąć do czekolady właśnie. Może po prostu polubię gorzką i będzie wilk syty i ofca cała - zdrowo i słodko. :D
    Ta największa czekolada na świecie, starczyła by mi chyba na całe życie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekoladę pozyskuje się z ziaren kakaowca - ziarno to warzywo.

    Cukier pozyskuje się z buraków cukrowych. One też należą do kategorii "warzywo".

    Czyli czekolada jest warzywem.Czekolada jest dobra na stres.
    Zauważ "STRESSED" czytane od końca to: "DESSERTS" czyli desery.

    Od dziś się nie przejmuj... przecierz od warzyw się nie tyje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kilka kostek od czasu do czasu nam nie zaszkodzi - chociaż słodyczy staram się od jakieś czasu nie jeść - przemyślę "pokuszenie" się na kawałek gorzkiej bo dużo właściwości posiada.

    Świetny i przydatny post :) Pozdrawiam i dziękuję za wizytę u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przestań mówić takie rzeczy, bo zaraz wsunę pół tabliczki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam czekoladę, chociaż staram się jej unikać, ponieważ wpadam w ciag.

    OdpowiedzUsuń
  8. Gorzka czekolada - jak najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń

 
Serwisy, blogi i sklepy biegowe